Site Loader

Det er da noget andet end at stå og svinge øksen, bemærkede min nabo ude i det sommerhusområde, hvor vi har haft vores sommerhus i mere end 15 år, da han kom forbi, mens jeg var i gang med at kløve brænde til vores brændeovn i sommerhuset.

Det var første gang, jeg brugte den eldrevne brændekløver, som jeg købte for nylig, da jeg faldt over et godt tilbud i det byggemarked, hvor jeg oftest handler. Maskinen er stationeret i sommerhuset, for jeg har ikke brug for den derhjemme, fordi vi ikke har en almindelig brændeovn i helårshus. Der har vi i stedet en ovn til træpiller som er billige at købe hos Dalmose, og de skal trods alt ikke kløves.

Naboen kom ind til mig for at kigge lidt nærmere på vidunderet, og han var tydeligt imponeret over, hvor effektivt sådan et apparat er. Jeg forklarede ham, at maskinens lille elmotor sørger for at føre brændestykkerne hen mod den lodretstående kile og med et hydraulisk tryk mase brændet ind over kilen, så det flækker.

Jeg har flere gange set min nabo stå med en flækøkse og svede voldsomt over arbejdet med at kløve brænde, så han blev vist temmelig glad, da jeg tilbød ham at låne min brændekløver, næste gang han skal have kløvet noget brænde.

Vi fik os en længere snak om netop brænde til vores brændeovne, og min nabo fortalte, at han bar tre dage var blevet tilbudt et større læs ask brænde, men tilbuddet indebar, at han skulle aftage hele læsset, som omfattede sådan cirka 12 rummeter, og det syntes han var alt for meget at få på en gang, så han havde valgt at takke nej, selv om prisen var særdeles gunstig.

Det gav mig den ide, at vi måske kunne deles om den leverance, for hvis vi er to husholdninger om at bruge det, er 12 rummeter trods alt overkommeligt. Og for mit eget vedkommende er det sådan, at jeg alligevel snart skal have en ny leverance af brænde, for der er ikke ret meget tilbage af det bøg brænde, jeg købte sidste år.

Min nabo var helt enig i, at det kunne være en god ide at deles om de 12 rummeter brænde, så han tog straks sin mobiltelefon op af lommen og ringede til den mand, han havde fået tilbuddet fra. Det viste sig, at det store læs brænde endnu ikke var solgt, så naboen slog til og aftalte, at sælgeren kunne komme i den kommende uge og læsse det hele af i min nabos indkørsel.

Prisen for brændet er som sagt særdeles gunstig, men til gengæld er træet fældet for nylig, så vi skal have det til at tørre et års tid, før det kan bruges. Men det er en fordel at kløve træet, mens det er forholdsvis frisk, så det passer fint nok. Men i den kommende vinter må jeg nok regne med også at skulle fyre med træbriketter, for min beholdning af bøg brænde holder i hvert fald ikke hele vinteren. Men det har jeg nu også prøvet før.

Post Author: Brumbassen