Site Loader
Patchwork som kunst

Vi havde en temmelig ophedet diskussion i den kunstforening, jeg er medlem af, for nogle uger siden. To af vores medlemmer havde været på en udstilling med nogle patchwork arbejder, som de gav udtryk for, at de var temmelig begejstrede for.

Det fik lynhurtigt vores altid lidt hidsige medlem, Børge, til at komme op i noget nær det røde felt, for patchwork er da ikke kunst, det er da noget håndarbejde, som for eksempel min egen kone sidder og nørkler med om aftenen, som han udtrykte det.

Og så skal jeg ellers love for, at diskussionen kom i gang. Et stort flertal af de andre medlemmer faldt over Børge med beskyldninger om at være utroligt snæversynet. Kunst er kunst, uanset hvordan det er frembragt, mente de fleste. Man kan ganske enkelt ikke med rette skelne mellem håndarbejde og kunst. Det drejer sig jo i virkeligheden om, at en eller anden form for frembringelse sender nogle signaler og taler til betragteren.

Og ja, det må i mine øjne også være en brugbar definition på kunst, men det bragte mine tanker hen på min egen kones mange eksempler på håndarbejde, som jeg må tilstå, at jeg aldrig tidligere har betragtet som kunst.

Men det bør jeg nok se med nye øjne på, for også min kone er ret begejstret for patchwork, og jeg har da meget ofte været glædeligt overrasket over, hvor illustrerende hendes forskellige patchwork mønstre i de fleste tilfælde er. Se mere her: http://hannesnetbutik.dk/shop/patchwork-moenstre-7s.html

Det gav mig lidt at tænke over, for i virkeligheden mener jeg også, at et stykke håndarbejde sagtens kan være kunst, for i mange tilfælde er det jo noget meget personligt, som ophavsmanden eller –kvinden har sat sit helt personlige aftryk på.

Da jeg kom hjem fra mødet i kunstforeningen, nævnte jeg det for min kone, at vi havde haft den diskussion om patchwork, og om det kunne betragtes som kunst. Hun blev først overrasket, for hun har aldrig selv betragtet sit håndarbejde af den ene eller den anden slags som kunst, men ved eftertanke kunne hun da godt se, at hvis man frembringer noget helt af egen drift, er det da snublende nær at betragte det som kunst.

Men bare rolig, som hun sagde, jeg agter ikke at slå mig op som kunstner, for i virkeligheden er det jo ikke noget særlig individuelt, når man bare går i sin sædvanlige butik og køber noget patchwork stof efter anbefaling fra den person, der nu tilfældigvis ekspederer en.

Min kone blev helt eftertænksom og sagde lidt efter, at hun i bund og grund ville foretrække at kalde det, hun beskæftiger sig med for håndværk. Noget af det er selvfølgelig meget smukt og dekorativt, indrømmede hun, men det er jo nemt nok, hvis man for eksempel køber sig til et færdigt design af et tæppe, som for eksempel et færdigt mønster fra Pedari, som er noget af det, jeg holder meget af, fortalte hun.

Og så sad jeg tilbage med det store spørgsmål: Er selve lysten og nydelsen ved at frembringe for eksempel patchwork kunst eller bare håndværk?

Post Author: Brumbassen