Site Loader

I nutidens samfund er vaskemaskiner og tørretumblere mere eller mindre en fast bestanddel af en almindelig husholdning. Hvis du ikke har din egen vaskesøjle, så har du med garanti adgang til et fælles vaskeri eller et møntvaskeri. Summa summarum er, at du får vasket og tørret dit tøj på en eller anden måde. Derfor bør du også være interesseret i en række tips, som kan hjælpe dig med at spare energi og penge, når du vasker.

  • Et rigtigt godt tip er, at du skal fylde maskinen helt op med tøj. Mange nye modeller har sensorstyret mængdeautomatik. Her vil maskinen tilpasse mængden af vand til mængden af tøj. Det er på sin vis allerede energibesparende, men en fyldt maskinen vil stadig være det mest hensigtsmæssige. Du kan vurdere, hvorvidt maskinen er passende fyldt ved at tjekke, om du kan have en knyttet næve i tomrummet over tøjet uden at presse tøjet.
  • Hvis dit tøj ikke er beskidt, men derimod bare trænger til at blive luftet igennem, hvorfor så smide det i vaskemaskinen? En grundig gennemluftning af tøjet vil tit være tilstrækkeligt, og du vil samtidig slide det mindre på tøjet.
  • Kig efter energimærket, når du køber vaskemaskine. Energimærke A, A+, A++ osv. er blandt de mest energieffektive vaskemaskiner på markedet. Du er derfor garanteret et energivenlig valg, hvis du vælger sådan en maskine.  Det samme gør sig gældende for tørretumblere, om end de generelt set er lidt dyre i drift.
  • Vær opmærksom på vandforbruget for din vaskemaskine. Vaskemaskiner med et lavt vandforbrug vil være billigere for dig at anvende. En god tommelfingerregel er, at en vaskemaskine med en kapacitet på 6-7 kg tøj skal bruge omkring 44 liter vand pr. vask for at have et lavt vandforbrug.
  • Overvej at droppe forvasken, med mindre tøjet er virkelig snavset. Hvis dit tøj ikke er fyldt med genstridige pletter, så er forvasken i virkeligheden overflødig.
  • Vælg som udgangspunkt så lav temperatur som mulig med mindre der er tale om strømper, underbukser, linned eller klude – dvs. de lidt mere hygiejniske dele. Du kan sagtens vaske ved 30 grader i stedet for 40 grader, hvis dit tøj ikke er voldsomt snavset.
  • Er du tvunget til at anvende tørretumbler til tørring af dit tøj, kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at vælge en vaskemaskine med en lav restfugtighed samt/eller mange omdrejninger. Det vil medvirke til, at tøjet ikke er så vådt efter endt vask, hvilket betyder kortere tørretid. Og når tørretumbleren ikke skal køre i så lang tid, sparer du automatisk penge og energi.
  • Med tørretumbleren kan du også gøre en række andre tiltag for at spare penge. Du kan eksempelvis lade være med at bruge den de dage, hvor vejret er godt nok til at kan anvende en tørresnor. Det gavner både tøjet, miljøet og din pengepung. Samtidig kan du sørge for, at du ikke overfylder din tørretumbler, da det vil forlænge tørretiden.

Ovenstående er blot nogle af de råd, der findes inden for god vaskeøkonomi. Overordnet set er pointen, at du kommer rigtigt langt ved at anvende din sunde fornuft, når det kommer til vask og tørring af tøj. Overvejer du at anskaffe dig en mere energivenlig vaskemaskine, kan du finde et bredt udvalg hos hvidevareforhandleren Whiteaway.com.

Post Author: Brumbassen