Site Loader

I min lokale fotoklub havde vi i sidste uge et emne der hed macro fotografering – et emne som jeg selv finder rigtig interessant. Vi skulle hver især tage et lille dyr med som vi kunne fotograferer, og hvad var mere nærliggende end at tage en myrer med når nu vi alligevel var invaderet af myrer på vores terrasse.

Kort om macro, så er det når man kommer helt tæt på og får rigtig mange deltajer frem som man normalt ikke ser på billeder, f.eks. øjnene på fluer, mønstre i vingerne på sommerfuglene og andre ting i den boldgade.

Jeg skal hilse og sige, at det absolut ikke er nogen nem opgave at fotograferer så små og livlige dyr, de suser rundt og det er enormt svært at fange fokus de steder hvor man gerne vil have det.

En af de andre i fotoklubben havde dog et lille trick i ærmet, og det var fryseis på dåse, altså en spraydåse, og det virker. Det er nok ikke den mest humane måde at få dyr til at ligge stille på, men mine myrer fik et par pift fra dåsen og så kunne de ligge stille. Det sjove ved det var, at da der var gået ganske få minutter, så livede de op igen og begyndte igen at kravle rundt, så det var altså ikke noget de døde af.

Tilbage til selve fotograferingen, så blev der eksperimenteret med lys, for der skal altså umiddelbart langt mere lys til end man lige umiddelbart forestiller sig når vi har med så små objekter at gøre. Jeg syntes faktisk, at mine billeder blev ganske fornuftige – dog ligge jeg godt have været endnu tættere på, men det kræver noget lidt at grej end det jeg ligger inde med, men en af de andre havde en objektiv med der kunne lave forstørrelser på op til 5 gange det mit kunne, og så kom man for alvor virkelig tæt på.

Det er faktisk vildt fascinerende at se hvor mange små deltajer og finurligheder sådan nogle myrer består af – naturen er virkelig forunderlig, og hvis man i stedet for at blive irriteret på de små bæster sætter sig ned og iagttager dem, så er enorm arbejdsomme, og det virker som en hel hær af små soldater hvor alt er sat i system – nærmest som samlebåndsarbejde.

Hvis du ikke har tidligere har forsøgt dig med macro fotografering, så kan jeg absolut kun anbefale at give det et forsøg. Det betinger naturligvis, at man har et objektiv der kan tage macro billeder, altså 1 til 1, men de kan oftest fås til fornuftige priser på omkring 3-4000 brugt, så prøv og tjek den blå avis eller nogle af de mange grupper på Facebook hvor man sælger brugt udstyr.

Udover det rigtige objektiv, så skal du væbne dig med en god gang tålmodighed, et godt stativ og gerne en flash af en art, enten en speedlight eller en studieflash af en art.

Så er der noget omkring teknik som du selvfølgelig også skal vide lidt om, og min bedste anbefaling er, at du melder dig ind i en lokal fotoklub hvor der helt sikkert er nogle der hellere end gerne vil hjælpe dig i gang.

Post Author: Brumbassen