Site Loader
closeup photo of white robot arm

En sæbedispenser er et produkt, som vi ikke kendte til for en del år siden, medmindre vi beskæftigede os særligt med velfærdsteknologi. Og det gjorde de færreste af os for mange år siden. Ja, selve begrebet velfærdsteknologi var ukendt.

Vi tænkte ikke over, at der er nogle mennesker, der kunne have brug for en sæbedispenser i deres private hjem. Fx mennesker, hvis hænder ryster. Dem, der har Parkinsons. De har problemer med at holde et stykke sæbe i hænderne – især når det er vådt og glat. En sæbedispenser er nemmere for dem at bruge, fordi de skal blot finde en bred knap, som de kan trykke håndfladen på.

Velfærdsteknologien

Og ja, nu skal vi altså ikke ophøje sæbedispensere til at være særlige Parkinson hjælpemidler. Men altså: det ville da have været rart at se en sæbedispenser i de specialforretninger, vi måtte besøge for mange år siden, når vi var på udkig efter en god gave til en onkel, der led af Parkinsons.

Specialforretningerne, som vi besøgte dengang begrebet velfærdsteknologi ikke var kendt, havde da også nogle helt særlige produkter, som i dag sikkert ville blive betegnet som torturinstrumenter: Fx så var der fastspændingsbælter. Der var særlige hovedpuder, som kunne forme sig om den syges hoved, så han eller hun ikke slog det, hvis han faldt ud af sengen på grund af urolig søvn.

Hjælp til mange typer lidelser

I dag er der heldigvis mange andre – og meget humane hjælpemidler i specialforretningerne. Og det er ikke kun hjælpemidler, der henvender sig til mennesker, der lider af Parkinsons. Nej, de henvender sig til demente og til mennesker, der er i terapi fordi de har en mental sygdom. Du kan få tyngdedyner (Ingen fastspænding!), robotdyr, som kan være med til at stimulere sanser, musikalske puder, der kan berolige dig (og mig) og mange andre objekter, der hjælper et menneske i hverdagen. Nogle produkter er terapeutiske hjælpemidler, der kan hjælpe fx et barn med ADHD, andre er hjælpemidler, der kan minde et menneske med demens om et eller andet, der skal udføres.

Alt fra plejesenge til kørestole

Andre igen er produkter, der kan gøre hverdagen nemmere, for både den lidende og for det personale, der eventuelt skal pleje dem. Fx er en plejeseng sådan et produkt: Plejesenge hjælper den lidende til at få en god og sikker søvn. Samtidigt hjælper den også plejepersonalet, fordi den kan hæves og sænkes, så det bliver nemmere at hjælpe den lidende ud af sengen. Risikoen for arbejdsskader er dermed mindre.

Det samme gælder fx en terrængående kørestol – se her. Udover at det mentalt, for alle, er godt at komme ud i frisk luft, så kan en terrængående kørestol virkeligt forandre et menneskes liv: Følelsen af selv at kunne komme frem – på de svære terræner, som fx en smattet skovsti eller en mudret markvej – er i sig selv livgivende. Inspirationen til nye ideer og mål opstår her. Og samtidigt så bliver kroppen stærkere, fordi den får den nødvendige motion. Og ja, du kan måske sige, at en rollator kan være lige så god. Ja, det her du ret i. Men når du også gerne vil løbe sammen med dine børnebørn, så er en rollator altså lidt af en hindring.

Post Author: Brumbassen