Site Loader
man holding orange angle grinder

Når vi taler om erstatninger og erstatningskrav her i landet, så taler vi oftest om krav, der opstår som følge af arbejdsskader, fejlbehandling i sundhedssystemet, trafikulykker og voldshandlinger. Vi har nogle bestemte regler, som bliver fulgt. Til punkt og prikke. Vi føler os også sikre på, at de samme regler gælder i udlandet. Fx så kan vi blive udsat for en trafikulykke i udlandet. Gælder de samme regler for erstatning der?

Store forskelle

Det er ikke altid tilfældet. I nogle tilfælde er kravene om, hvornår og hvordan et erstatningskrav skal indsendes meget strengere. I andre tilfælde er der slet ikke mulighed for, at du kan rejse et erstatningskrav, uden at du først har hyret en lokal advokat. Er de nemme at finde? Slet ikke. Erstatningsadvokater i udlandet skilter nemlig ikke altid med, at de også beskæftiger sig med erstatningssager som følge af trafikulykker.

Og selv om, at de i de fleste andre lande har hørt om og kender til piskesmæld (Whip lash), så er piskesmæld ikke et begreb, der fører tankerne hen på erstatningskrav. Det kan derfor meget nemt gå hen og blive en meget langvarig sag, hvis du ikke har sat dig ordentligt ind i de lokale forhold. Og ja, mit råd er selvfølgelig, at du også sørger for at have en rigtig dygtig dansk erstatningsadvokat med dig, hvis det ender i en retssag.

Arbejdsskader kan du ikke selv håndtere

Det samme gælder, hvis du kommer ud for en arbejdsskade. Mange unge og nyuddannede mennesker kan godt lide at rejse ud i verden, når de er færdige med deres uddannelse – eller når de næsten er færdiguddannede. Det er helt fint, at nysgerrigheden efter at opleve, hvordan tingene bliver udført i andre lande, er godt i live. Men det er altså lidt risky business, hvis jeg må sige det sådan. Fristelsen til, at tage et job og arbejde sammen med et team af lokale, kan være meget stor. Kravet om at se lidt stort på ansættelses- og forsikringsforholdene bliver der derfor sløset med. Og så er der store problemer, hvis der sker en ulykke på arbejdspladsen, og du er ofret. I sådan et tilfælde skal du for det første angive en sød arbejdsgiver – det er aldrig rart.

Find en ekspert i erstatninger

Derefter skal du finde en lokal ekspert i arbejdsskadeerstatning. Det kan være svært at finde ham eller hende – især, hvis du stadig kæmper med at magte sproget der, hvor ulykken er sket. Dertil kommer, at du skal informere din familie. Og så skal du også lige finde ud af, hvor meget hospitalet koster. Du bliver jo helt rutinemæssigt sendt på et privathospital, hvor din rejseforsikring ikke dækker!

Du er heldig og finder en lokal arbejdsskadeadvokat, som vil hjælpe dig, uden at det river din slunkne pengepung helt i stykker. Du får også hurtigt fat i din familie, som naturligvis træder til. Både med økonomi og nærvær. Men du må nok se frem til, at forløbet, som du skal igennem for at få arbejdsskadeerstatningen, kan tage meget, meget lang tid. Derfor: Inden du tager afsted: Forhør dig om vilkårene – eventuelt hos din egen erstatningsadvokat.

Post Author: Brumbassen