Site Loader

Det var en noget ophedet debat, som jeg var en temmelig tavs tilhører til, da jeg i aftes var til et møde i vores kortklub. Diskussionen mellem de tre andre gik på, om man kunne bruge dieselolie til sit oliefyr, og om man omvendt kan bruge fyringsolie i en dieseldrevet bil.

Diskussionen opstod, fordi en af de andre, nemlig Jørgen, fortalte, at han havde bestilt 2000 liter dieselolie til at fylde tanken på sin landejendom. Han havde overfor olieselskabet bedyret, at olien skal bruges til hans bil og de to traktorer, han har på ejendommen, men virkeligheden er, at Jørgen vil pumpe olien over på tanken til ejendommens oliefyr.

Afgifter

Sagen er, fortalte Jørgen, at samfundet har valgt at lægge en ekstra afgift på fyringsolie, så den reelt er dyrere end ganske almindelig dieselolie. Og virkeligheden er faktisk, at dieselolie er et renere produkt end fyringsolie, men bortset fra renheden er der ikke forskel på de to slags olie. Derfor kan man selvfølgelig sagtens bruge dieselolie til fyret derhjemme, påstod Jørgen. Og faktisk var der en af gutterne, der lidt modvilligt måtte indrømme, at hans butikslokaler over hele landet da også blev opvarmet på samme måde.

To af de andre var vildt uenige med ham. De påstod, at et oliefyr kan tage skade af det, hvis man fodrer det med dieselolie, fordi der vistnok er nogle tilsætningsstoffer, som bilens motor har brug for, men som kan skade et oliefyr.

Men Jørgen holdt fast på sit og sagde, at med de oliepriser, vi må finde os i på grund af en masse forskellige afgifter, så må man tænke kreativt, og enhver ved jo, at man skal være temmelig heldig for at finde fyringsolie til under 11 kroner pr. liter, og enhver kan jo se på tankstationerne, at dieselolie typisk koster en del mindre end de 11 kroner.

Det er jo oplagt

Så hvis man vil have billig fyringsolie, er det da en oplagt mulighed at bruge dieselolie til fyret, men det kan selvfølgelig være svært for en almindelig husejer at overbevise et olieselskab om, at man skal have dieselolie hældt på den tank, der helt åbenlyst er beregnet til fyringsolie, erkendte Jørgen.

Men for ham er sagen en anden, fordi han har en landejendom, hvor det ikke stikker så meget i øjnene, at man har en tank til dieselolie, og det benytter han sig så af for at spare lidt på varmeregningen. Og han sparer også ved at male selv for eksempel – og maling køber han online.

Jørgen fortalte, at han bruger op til 3000 liter olie om året til at varme sin ejendom op, og jeg kan da godt se, at det betyder noget, hvis man kan spare mindst 50 øre pr. liter, for det svarer jo til en besparelse på cirka 1500 kroner om året, og det er trods alt ikke ligegyldigt for ret mange af os. Til gengæld bruger han en hel del mere på at varme sine investeringsejendomme op.

Som sagt var jeg en temmelig tavs tilhører til diskussionen, for jeg er bedøvende ligeglad med al snak om billig olie (selvom det er billigt her ), for jeg bor i et kvarter, hvor man er tvunget til at aftage fjernvarme. Og jeg må tilstå, at jeg nyder, at man aldrig skal tænke på at få bestilt fyringsolie hjem i tide. Hjemme hos os er varmen bare noget, der kommer helt af sig selv.

Post Author: Brumbassen