Site Loader

Når du laver investering i obligationer er det ofte spørgsmålet, om du skal investere i kortfristede eller langfristede obligationer for at få det højest mulige afkast. Hvis du ikke får økonomisk rådgivning, står du på egne ben, og derfor kan følgende undersøgelser om investering i obligationer være relevant for dig – ikke mindst på din pension.prøve at forudsige rentenrisiko.lse af renter ikke have indflydelse på den investering, du ønsker at foretage. Det giver ikke me

Investering er ikke noget alle kan, så tro ikke at du er god til at investere

Tænk i første omgang på, at du nok ikke har særlige talenter for investering, og at uvildig økonomisk rådgivning kan være en god ide. Specielt hvis den uvildige rådgiver tager sin egen medicin og heller ikke tror, at han eller hun har særlige talenter. Hold fast et øjeblik. Det drejer sig om at få det samme afkast som markedet på din investering – hverken mere eller mindre. Det er en anden måde at sige, at man ikke har talent; du eller rådgiveren klarer sig ikke bedre end markedet på lang sigt. Men derfor er det stadig relevant at overveje, om du skal have kortfristede eller langfristede obligationer? Lange obligationer har formentlig større afkast men også en højere risiko.

Pension inverteres med en lang tidshorisont, hvad har de historiske afkast været?

I en undersøgelse fra Danmarks Nationalbank fra sidste år vises, at afkastet på tyske og amerikanske obligationer fra 1975 og frem var større på obligationer med lang løbetid end obligationer med kort løbetid. Men de lange obligationer er også mere risikable, fordi der er større kursudsving. Derfor kan korte obligationer faktisk give dig et højere afkast i en given årrække. Forestil dig, at du med en kort obligation får 3 % i rente i et år og ingen kursgevinster. Med den lange obligation får du fem procent i et år, men fordi du har brug for pengene lige efter afhænder du obligationen efter kursen er nede med fem %. Her ville du have opnået et højere afkast med de kortfristede værdipapirer i lige netop den tidsperiode.

Nok kan vi konstatere, at danske renter over de sidste tyve år har vist, at de lange renter er højere end de korte, men det betyder ikke, at du som investor får skabt større værdi med lange obligationer i fremtiden. Analysen fra Nationalbanken fremlagde netop, at der i flere år nærmest ikke været et ekstra afkast på lange frem for korte obligationer i Nordamerika og Tyskland.

Den tid du ønsker at undvære dine penge i, når du vil placere dem i obligationer bør påvirke, om du skal vælge korte eller lange papirer, der er derfor en væsentlig forskel på hvilke obligationer du skal vælge når du har kort tid til pension end når du har lang tid til pension. Jeg antager stadig, at hverken jeg som giver økonomisk rådgivning, din bank, dit pensionsselskab eller dig selv kan forudsige renter. Dermed skal en forudsigelse af renter ikke have indflydelse på den investering, du ønsker at foretage for bland andet dine pensionsmidler. Det giver ikke mening.

Hvis lange obligationer passer til dig og din pension, bør du starte med det i stedet for at prøve at forudsige renten. Sparer du op til pension eller har en anden langvarig opsparing, og passer lange danske realkredit obligationer til din risikoprofil og forventning om afkast, så køb dem fra start. Tænk også på at de penge du indbetaler på en pension og dermed også senere kommer til at købe korte og lange obligationer, jo nærmere du når din pensionsalder.

Post Author: Brumbassen