Site Loader

Efter en lang dag med skole, arbejde, stress, indkøb, madlavning, vasketøj og lektier har vi et ritual i vores stue: Vi samles i vores kæmpe, store hjørnesofa og fortæller hinanden om, hvad det bedste, vi oplevede hver især, var i dag.
Ikke noget med at se på beskeder på telefonen eller tabletten. Heller ikke noget med at se tv. Og slet ikke lytte til forskellige podcasts. Nej, ritualet går ud på, at vi hver især skal formulere os mundtligt overfor hinanden, uden at vi bliver distraheret af ude fra kommende signaler.

Dagens bedste

Det kan faktisk være ret svært at fortælle om dagens bedste oplevelse. Min søn plejer at være den, som først fortæller. I dag handlede det om, at han havde scoret et mål i fodboldkampen. Træningen var gået godt, og han var stolt. Træneren var vist også glad for hans præstation. Når min søn fortæller, om sin fodboldtræning læner min datter sig altid tilbage med et sur mine i hjørnesofaen. Hun folder armene foran sig og kaster ryggen tilbage. Man kan se, at hun tænker ”Åh, nej, ikke fodbold igen.” Det samme gør hendes lillebror, når hun fortæller om, at hun fik ros i sin ride time. Hun er åbenbart ved at få benene på plads på hesten, eller også er det noget med, at hun har fået sit balancepunkt lidt længere ned, så hun sidder bedre. Hestegal tøs, der kun vil ride og se film om piger, der redder familier og fædrelandet på hesteryg. Men vi lytter til deres snak om deres gode oplevelser.

Snacks eller dessert

Det daglige ritual i hjørnesofaen følges med en lækker snack eller dessert. Vi har efterhånden lært vores børn, at vi sætter pris på, at de deltager. Det er sådan set ikke, fordi de absolut skal lære at konversere. Det er mere, fordi vi mener, at det er godt, at de ikke bliver overladt helt til sig selv og deres mobiltelefon hele tiden. Vi mener, at de skal lære at være interesserede mennesker. De skal spørge hinanden om forskellige ting. Og de skal svare pænt.
Det er lidt svært få dem til at spørge hinanden. Men vi forsøger at opmuntre dem til det ved at spørge dem hver især om forskellige ting til deres gode oplevelser. Vi mener også, at det er en måde, hvorpå vi kan lære dem at sortere det gode fra det dårlige og fokusere på det gode og dejlige. Se de positive sider i dagen.

Positive oplevelser

Når min mand fortæller om sin gode oplevelse, spørger de altid ind til den. Hvordan var det, da du så, at programmet i udviklede faktisk kan redde mennesker? Hvordan er det at vide, at man laver noget, der er godt? Den slags spørgsmål.
Når jeg selv fortæller om mine gode oplevelser, bliver der også spurgt: Hvordan vidste du, at han ville gøre det på den måde? Hvorfor kan du ikke lade være med at grine?
Snakken går, vi har nogle hyggelige timer og det, er det, vi mener, at vores hjørnesofa skal bruges til. Den skal danne rammen og gode oplevelser sammen, som familie.

Post Author: Brumbassen