Site Loader

Min kollega og jeg skal på kursus i næste uge. Vi glæder os til nye inputs fra de dygtige undervisere, vi lærte at kende, sidste gang vi var afsted. Dengang, for nu godt et halvt år siden, blev vi introduceret til LEAN princippet. Nu skal vi så afsted for anden gang i vores uddannelse til Lean specialister. Virksomheden, vi arbejder for, tilhører byggeindustrien. Vi producerer metalprofiler. Vi har været i gang med Lean i nu lidt mere end et halvt år, i virksomheden, og min kollega og jeg skal videreføre processen, når vi har fået uddannelse nok til at gøre det uden hjælp fra en Lean konsulent.

Godt kursus

Det første kursus, vi var med på, var meget interessant. Det introducerede os til hele den nye verden, som Lean faktisk er. Vi lærte også en gruppe mennesker fra andre virksomheder, der også introducerer Lean at kende. Fedt. Vi fik et helt netværk af mennesker, der arbejder med det samme som os. Og det er virkeligt rart at have et netværk, når man har brug for hjælp.

Det Lean kursus som vi skal på i næste uge, hedder TWI. TWI står for Training within industries, og så vidt vi kan forstå, handler det meget om, hvordan man sikrer, at standarder overholdes samtidigt med, at de løbende forbedres. Det er meget interessant, fordi en standard er jo minimumskravene, et produkt skal overholde. Og hvordan kan de forbedres løbende? Ja, det kan de, når man udvikler kapaciteten til at spørge efter forbedringer eller rettere, spørge efter hvorfor en mulig forbedring udebliver.

Standardisering

Det er nemlig sådan, at når man arbejder med standarder, så har man lidt en tendens til at springe over, hvor gærdet er lavest, hvis jeg må sige det på den måde: Nu har vi den eller den standard. Når kraven er, opfyldte, så behøver vi ikke gøre mere. Vi er ok. Opfylder standarden og loven. Og så gør vi ikke mere ved det. Det er tendensen, vi har. Men er der noget i vejen, for at vi gør lidt mere, end standarden foreskriver? Det kan være meget små ting, som gør, at vi kommer foran alle konkurrenterne. Hvorfor forbedrer vi så ikke standarden? Det er vist noget i den retning Lean kurset, vi skal på, kommer til at handle om.
Jeg tænker, at det derfor også kommer til at indeholde meget undervisning i, hvordan man ’nedbryder og beskriver’ forskellige arbejdsprocesser. Det vil være nyttigt at få bedre styr på. Ved at kunne beskrive arbejdsprocessen nøjagtigt vil det også være muligt for os at se, hvor vi spilder tid, eller har unødvendige arbejdsprocesser.

Grønt bælte i LEAN

Jeg tror, at det bliver et meget spændende Lean kursus. Mon ikke jeg ender med et Lean Grønt Bælte? Det er min kollega, også overbevist om. Vi glæder os til at komme afsted. Og vi håber, at nogle af de andre fra vores netværk også vil være til stede. Da vi sås til et uformelt møde for en måned siden, var der flere, som sagde, at de også ville med på det kursus. Vi håber, at de har fundet pengene til det, og at de kan tage lige præcist den dag ud af arbejdskalenderen.

Post Author: Brumbassen