Site Loader

Vi skal se lidt på de cubanske kunstnere i dag. Cubanske kunst er en meget forskelligartet kulturel blanding af afrikanske, europæiske og nordamerikanske design afspejler forskellige demografiske del af øen. Cubanske kunstnere omfavnede den europæiske modernisme og den tidlige del af det 20. århundrede oplevede en vækst i cubansk vanguardism bevægelser, var disse bevægelser karakteriseret ved en blanding af moderne kunstnerisk genrer.

Nogle af de mere berømte 20. århundrede cubanske kunstnere omfatte Amelia Peláez (1896-1968), bedst kendt for en række vægmaleri projekter og maler Wifredo Lam (1902-1982), der skabte en meget personlig version af moderne primitivisme.

Mere internationalt kendt er det arbejde, fotograf Alberto Korda, hvis fotografier efter de tidlige dage af den cubanske revolution omfattede et billede af Che Guevara, der skulle blive et af de mest genkendelige billeder af det 20. århundrede. Der er en blomstrende street art bevægelse påvirket af latinamerikanske kunstnere Jose Guadalupe Posada og muralist Diego Rivera.  I slutningen af det 19. århundrede, domineret landskaber cubanske kunst og klassicisme var stadig den foretrukne genre.

Den radikale kunstneriske bevægelser, der omdannes europæisk kunst i de første årtier af dette århundrede ankom i Latinamerika i 1920’erne som en del af en energisk strøm af kunstneriske, kulturelle og social innovation.

I slutningen af 1920’s, den Vanguardia kunstnere havde afvist den akademiske konventioner af Cubas nationale kunst akademi. I deres formative år, havde mange boede i Paris, hvor de studerede, og absorberes hovedpunkterne i surrealismen, kubismen, og modernistiske primitivisme. Modernismen brød på den cubanske scene som en del af den kritiske bevægelse for national genrejsning, der opstod i opposition til diktaturet i Gerardo Machado, amerikanske neo-kolonial kontrol og den deraf følgende økonomiske krise.  De vendte tilbage til Cuba forpligtet sig til at nye kunstneriske innovation og opsat på at omfavne den arv deres ø. Disse kunstnere blev mere og mere politisk i deres ideologi, ser de fattige i landdistrikterne som symboler på national identitet i modsætning til den herskende elite af post uafhængighed Cuba. Den Vanguardia kunstnere opnået international anerkendelse i 2003 med den moderne cubanske Painting show på Museum of Modern Art i New York, senere viser i Paris.

Andre spændende bidrag med kunst fra Cuba kan ses og mærkes på Puls Art – et galleri i København.

Vanguard leder [Eduardo Abela] var typisk for bevægelsen, en maler, som studerede i Paris, Abela opdagede hans hjemland Cuba fra udlandet tilsyneladende motiveret af en kombination af distance og nostalgi. Da han vendte tilbage, trådte Abela en yderst produktiv periode med arbejde. Hans vægmalerier af det cubanske liv blev suppleret med tegninger, der blev social kritik af det cubanske liv under autoritære præsident Gerardo Machado.

Post Author: admin